Anabilim Dalımız KUTTAM altyapısında bulunan cihazları kullanmaktadır. Öğretim üyelerimiz ileri görüntüleme tekniklerini hedefleyen KUTTAM hücresel ve moleküler görüntüleme merkezinde yöneticilik yapmakta ve bilimsel araştırmalarını sürdürmektedir. Bu merkezde floresan ve konfokal mikroskoplar, süper çözünürlük mikroskobu, düzlem ışık mikroskobu, multifoton mikroskop ve geçirimli elektron mikroskobu yer almaktadır. Bu konuda ayrıntılı bilgi https://kuttam.ku.edu.tr adresinde bulunmaktadır.

 

Üniversitemizin ve Anabilim Dalımızın araştırma alanındaki hedefleri doğrultusunda lisans öğrencileri ve lisans üstü eğitim alan öğrenciler bilimsel düzeyi yüksek araştırmalara katkıda bulunmak konusunda etkin şekilde desteklenmektedir. Üniversitemiz tarafından sağlanan alt yapıyı tüm öğrencilerimizin ve araştırıcı paydaşlarımızın Anabilim Dalımızla birlikte etkin olarak kullanması ve böylece çağdaş bilime dayalı ve yaygın etkisi geniş çıktılar sağlaması hedeflenmektedir. Histolojik ve embriyolojik yaklaşımların yer aldığı araştırmalara katkı sağlanmasının yanı sıra sinirbilim, kök hücre, üreme tıbbı ve ileri düzeyde mikroskobik görüntüleme Anabilim Dalımızın özelleştiği bilimsel araştırma alanları olarak ön plana çıkmaktadır. KUTTAM alt yapısı sayesinde temel histoloji ve mikroskopi yöntemlerinin yanı sıra moleküler biyoloji teknikleri ve canlı veya tespit edilmiş hücre ve doku örneklerinde nano seviyeden makro seviyeye kadar görüntüleme sağlayabilen gelişmiş mikroskopi yöntemleri de bilimsel araştırmalarımızda kullanılmaktadır.

 

Çalışmalarımızdan Örnekler

Mikrovillöz inklüzyon

Elektron mikroskobik görüntü: Mikrovillöz inklüzyon hastalığı olan bir yenidoğandan alınan duodenum biyosisinde abzorptif epitel hücrelerinde gözlenen patognomik bulgular (Dr. Bülent Ahıshalı katkısıyla, 2017).

 

 

Sıçanda mannitol uygulaması

Elektron mikroskopik görüntü: Sıçanda mannitol uygulaması sonrasında gerçekleşen deneysel kan-beyin bariyeri yıkımına bağlı olarak beyin kapilerinde transport vezikülleri içinde, sıkı bağlantı yapıları boyunca, kapiler bazal laminasında ve nöropilde izlenen oklarla işaretlenmiş ekstravaze elektron-yoğun izleyici içeriği (Dr. Bülent Ahıshalı katkısıyla, 2018).

 

 

Farede gebeliğin 5. gününde endometriyum lümen

Çalışmalarımızdan örnekler: Farede gebeliğin 5. gününde endometriyum lümen (L) epiteline (LE) tutunmak üzere olan bir blastokistte in vivo FoxO1 protein ekspresyonunun immünohistokimya boyaması sonucunda ışık mikroskobundaki görüntüsü (Dr. Çiler ÇELİK ÖZENCİ katkısıyla, 2019).

 

Fare embriyosuna “non-invaziv” yolla siRNA uygulamasıyla FoxO1, FoxO3 ve FoxO4 proteinlerinin susturulması

Çalışmalarımızdan örnekler: Fare embriyosuna “non-invaziv” yolla siRNA uygulamasıyla FoxO1, FoxO3 ve FoxO4 proteinlerinin susturulması sonucunda in vitro gelişimi duraklayan embriyoların floresan mikrokoptaki görüntüleri. Yeşil sinyal: hedeflenen protein; kırmızı sinyal: zona pellusidan geçerek içeri giren siRNA; mavi sinyal: hücre çekirdeği (Dr. Çiler ÇELİK ÖZENCİ katkısıyla, 2019).

 

Sekiz hücreli fare embriyosu

KUTTAM Hücresel ve Moleküler Görüntüleme Merkezi’nden örnekler: a. Sekiz hücreli fare embriyosu, b. Matrijel içinde endometriyum hücrelerinin ko-kültürü, c. Zona pellucida yapısından ayrılan fare blastokisti, d. Hücre bölünmesi sırasında kromozomlar (Dr. Serçin Karahüseyinoğlu katkısıyla, 2019)